Mavenečník velký: hrabavý samotář

Zdroj: hanohiki / 123RF.com

Reklama

Největší mravenečník, který žije v Americe

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) patří do řádu chudozubých, kteří žijí pouze v Americe. Konkrétně tento druh obývá Střední a Jižní Ameriku. Našli bychom jej v listnatých i deštných lesích nebo na pastvinách, v blízkosti vody. Je největším druhem mravenečníka.

Samotářský tvor s velkými drápy

Tento podivně stavěný tvor má trubkovitou tlamu, ve které ukrývá jazyk dlouhý až 61 cm a široký 12,5 mm. Během minuty s ním zajíždí do mraveniště až 150 krát. Je pokryt drobnými ostny a lepkavými slinami, díky nimž loví mravence. Mravenečník nemá žádné zuby. Tento fakt mu ovšem vynahrazuje svalnatý žaludek. Oči a uši jsou velmi malé a nehrají v životě mravenečníka příliš velkou roli. To nemůžeme říci o čichu. Ten je zásadní při hledání potravy. V porovnání s člověkem má mravenečník 40 krát lepší čich. Tělo je pokryto hrubou a hustou srstí, která je v mládí měkká a s dospíváním tvrdne. Srst má většinou šedé zbarvení s černými a bílými znaky. Jeho přední mohutné nohy disponují čtyřmi prsty. Tři z nich mají velké drápy. Aby nedošlo k jejich obroušení, našlapuje mravenečník pouze klouby na vnější stranu prstů. Během chůze směřují drápy vzhůru. Tělo je zakončeno velkým ocasem se štětinatými chlupy o délce až 40 cm.

Zdroj: Ondrej Prosicky / 123RF.com

Mravenečníci mají výborný čich a živí se mravenci

Mravenečník dosahuje hmotnosti 30 – 60 kg. Délka těla je 100 – 120 cm, délka ocasu 70 – 90 cm. Může se dožít až 25 let. Tento velikán vede samotářský život. Aktivní je převážně ve dne. Až 15 hodin denně tráví odpočinkem, kdy si vyhrabe mělkou díru v půdě k odpočinku. Kolem těla si obtočí huňatý ocas, který jej zahřívá a současně mate nepřítele. Mravenečník velký se živí nejrůznějšími druhy mravenců. Dokonalým čichem vyhledá mravenčí hnízdo, jehož část hrabe obřími drápy. Jazykem poté vybírá kořist. Mravenci spolu s nabranými kamínky jsou rozdrceni v silném žaludku. Stavbu však nikdy nezboří celou. Za den spořádá až 30 tisíc mravenců.

Ohrožený druh živočicha

Mravenečník se v přírodě rozmnožuje prakticky kdykoli. Roční období zde nehraje roli. Samice je březí po dobu šesti měsíců. Poté porodí zpravidla 1 mládě, které váží kolem 1,3 kg. Novorozený mravenečník se ihned po porodu vyšplhá na matčin hřbet, kde se může držet až 1 rok. Matka jej krmí asi 6 měsíců. Mládě se stává samostatným až ve věku 2 let. Mravenečníci se mezi sebou dorozumívají pomocí syčení, prskání a čenichání. I tento živočich patří mezi ohrožené druhy. Nejvíce jej ohrožuje ztráta přirozených lokalit, nadměrný lov pro maso či odchyt pro chov v zajetí. Proto je zařazen v Evropském programu ohrožených druhů (EEP).

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.