Ledňáček říční: létající drahokam

Zdroj: Prin Pattawaro / 123RF.com

Reklama

Ledňáček je malý, ale rychlý ptáček

Při procházce okolo potoka, pokud jste měli štěstí, jste mohli zahlédnout rychle poletujícího malého ptáčka. I když v klidu vypadá křehce, v letu je skoro nepolapitelný. Většina lidí ho viděla jen jako tyrkysově modrou čáru. Pojďme si říct o tomto živočichovi něco víc.

Díky jeho zbarvení se mu říká létající drahokam

Ledňáček říční (Alcedo atthis) je zavalitý pták s průměrnou velikostí okolo 16–19 cm, v rozpětí křídel měří 24–26 cm a dosahuje hmotnosti mezi 40–45 g. Má větší přisedlou hlavu se 4 cm dlouhým a rovným zobákem, krátký ocas a velmi krátké nohy. Zbarvení vnější části křídel, hřbetu, ocasu a hlavy je tyrkysově zelenomodré až modré. Hruď a končetiny jsou jasně oranžové, zobák tmavý s bíle zbarvenou skvrnou pod ním. Samec od samice se na první pohled barvou skoro neliší, samice mají červený kořen zobáku, zatímco samci černý. Mladí jedinci jsou více dozelena. Ve volné přírodě se dožívají okolo 7 let.

Přísně chráněný živočich

Ledňáček říční se vyskytuje kromě severní Evropy na celém našem kontinentu, v západní a jižní Asii a v severní Africe. Ledňáčci, kteří žijí na severu celého tohoto teritoria, jsou tažní a na zimu odlétají na jih. Ptáci na jihu tohoto území ho v zimě neopouštějí. V České republice žije ledňáček po celý rok. Jeho počty pomalu rostou, ale přesto je přísně chráněn zákonem. Stavy ledňáčka jsou u nás odhadovány na 300 – 700 párů. Tento docela rozdílný údaj není způsoben jen obtížným počítáním populace ledňáčka ve volné přírodě, ale také kvůli jeho poměrně vysoké úmrtnosti při tužších zimách.

Zdroj: frankfichtmueller / 123RF.com

Výskyt a rozmnožování ledňáčků

Ledňáček říční obývá okolí pomalu tekoucích čistých vod, které jsou bohaté na ryby. Žije tedy v blízkosti řek, potoků, jezer, rybníků i mokřadů, které mají v okolí strmý břeh, kde ledňáček hnízdí. Je po většinu roku samotář a přísně teritoriální pták. Setkání dvou ledňáčků často končí soubojem, kdy vítězný pták svého soka přidrží chvilku pod vodou. V období rozmnožování spolu žijí ptáci v páru, sameček obhajuje až 1 km velké teritorium. Zásnuby ledňáčků mohou trvat i několik hodin. Samice se samcem spolu rychle létají nad vodou, střemhlav k vodní hladině, od které se rychle obrátí do korun stromů. Až půlmetrovou noru si hloubí ve strmém břehu nad vodní hladinou, kde jsou velmi dobře chráněni před predátory. Hnízdí od května do září, někdy zvládnou i 2 snůšky do roka. Samice naklade 5 až 7 dvoucentimetrových malých bílých vajíček, na kterých sedí oba rodiče okolo 20 dní. Hnízdo opouštějí po 25 dnech, ale dospělosti se dožije okolo 50% mláďat. To je způsobeno smrtelnými nehodami při učení, jak ulovit kořist pod vodou, promoknutím peří nebo ulovením predátorem.

Potravu ledňáčka tvoří zejména rybky

Ledňáček říční se živí hlavně malými rybami, které jsou dlouhé do 12 cm. Rád má vranky, štiky, pstruhy, tlouště a další z čeledi kaprovitých. Jeho oblíbeným jídlem jsou kromě ryb i obojživelníci, korýši, nebo vodní hmyz. Díky svému rychlému letu ztrácí mnoho energie, proto každý den musí spořádat tolik potravy, která se rovná 60% jeho hmotnosti. Na kořist číhá usazený ve větvích 1 až 2 m nad vodou. Někdy se při hledání kořisti třepotá na místě. Potom se vrhá kolmým letem pod vodní hladinu, kde bleskově chytne svou oběť do zobáku. Ulovenou potravu zabije úderem o větev a polyká ji hlavou napřed. Jen každý desátý lov končí úspěchem. Přesto je tento pták známý svým neobvyklým životem, který učaroval mnoho milovníků přírody. Nejen díky zbarvení mu dali přezdívku létající drahokam.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.