Kondor andský: mršiny jako lahůdka

Zdroj: ammit / 123RF.com

Reklama

Kondor je největší dravec

Vysoko v odlehlých horách plachtí majestátní kondor andský (Vultur gryphus), největší dravec na světě. Jeho domovem jsou Andy a Kordillery, pohoří na západním pobřeží Jižní Ameriky. Vyskytuje se také v horských oblastech Kolumbie a Venezuely.

Plachtící pták s velkými křídly

Rozpětí křídel kondora andského přesahuje neuvěřitelné 3 metry. Délka těla se pak pohybuje okolo 1 metru. Přes tyto ohromné rozměry váží pouhých 12 kilogramů. Díky svým obrovitým křídlům může kondor využívat vzdušné proudy. Plachtí na stoupajících mořských či horských proudech teplého vzduchu ve výšce okolo 6000 kilometrů. Tak je schopen cestovat na dlouhé vzdálenosti, aniž by jej stály značné množství energie. Stačí jednou máchnout křídly a nechat se unášet. Ovšem nutno dodat, že kondor není schopen jiného způsobu letu právě proto, že jsou jeho křídla mohutná a ovládání velmi namáhavé.

Zdroj: Joerg Sinn / 123RF.com

Kondoři loví mršiny společně se supy

Kondor andský má holou hlavu a krk. Vrásčitá kůže v těchto místech mění barvu dle nálady živočicha. Černé peří doplňují černobílá křídla. Samci jsou na krční části vybaveni výrazným bílým límcem z jemného peří. Hlavu jim zdobí nápadný hřeben nad zobákem. Tento kožní lalok má hlavní roli při rozmnožování, kdy se pomocí něj samci naparují před svými družkami. Samičky kondora jsou drobnějšího vzrůstu i váhy, což u dravých ptáků není zcela běžné. Odlišují se také výraznou červenou duhovkou. Nohy kondora jsou uzpůsobeny spíše k chůzi než k lapení kořisti. Hlavní potravou kondora andského jsou mršiny. Přírodu čistí od zdechlin horských zvířat nebo mořských živočichů, které moře samo vyvrhlo – například tuleňů či velryb. Občas uloví i menšího hlodavce nebo si smlsne na vejci či mláděti menších mořských ptáků. Kondor andský disponuje skvělým zrakem, takže dokáže rozeznat nemocné či staré zvíře a lapit jej. Kondoři také volně spolupracují se supy, které pozorují. Supi mají skvělý čich, takže mršinu naleznou v krátké době. Oba druhy ptáků se společně vydávají za kořistí. Supi nechávají kondora, aby se ke zdechlině dostal jako první. Kondor má totiž velmi silný zobák, díky kterému si poradí i s nejtlustší kůží, na to supi nestačí.

Samec i samička pečují o vajíčka

Kondor andský žije v trvalých párech. Hnízdí na nepřístupných skalních římsách. Vejce klade do skalních dutin vystlaných klacíky, a tak si hnízdo nestaví. Vývoj kondora je zdlouhavý. Každé dva roky naklade samice 1 – 3 vejce, o které se oba rodiče láskyplně starají. Mládě je vyhnáno až po dvou letech novou snůškou vajec. V zajetí se kondoři dožívají až 100 let.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.