Život v letu: na křídlech albatrosa

Zdroj: agamiphoto / 123RF.com

Reklama

Pohled z výšky

Letem světem. Alespoň tak se to říká. Mnozí sní na stránkách knih, s prsty u globusu či s cestopisnými dokumenty. Někteří si mohou dovolit romantický let balonem nebo okružní výlet letadlem. Výjimeční se vozí na koberci. Ale jen členové ptačí říše mají na růžích ustláno. Příroda k nim byla štědrá.

Albatros má nejdelší křídla

Albatros patří do řádu trubkonosých. Je to pták s největším rozpětím křídel. Albatros stěhovavý (Diomedea exulans) je ,,rozpíná“ až do 3,5 m. Kuriozitou také je, že vydrží plachtit šest dní bez jediného máchnutí křídly. Zjistilo se, že někteří albatrosi dokonce dokáží obletět planetu za necelé dva měsíce. Kdepak 80 dní!

Mořský pták a jeho strava

Albatrosi létají nízko nad mořem. Nechávají se totiž nadnášet větrem z vln. Na rozdíl od ostatních dravců se nenechávají unášet teplými proudy. A jak je to s létáním? Nejtěžší je pro albatrosa vzlet, protože musí silně máchnout mohutnými křídly. Když mládě tohoto ptáka vzlétne, smí se vrátit zpět na zem až po dosažení pohlavní dospělosti. To může trvat i deset let. Mezitím se živí rybami, chobotnicemi či olihněmi. A také bezobratlými živočichy, pro něž se potápí do moře nebo je chytá na hladině. Albatrosi v letu dokonce i spí. Jedna polovina mozku však zůstává stále bdělá.

Zdroj: Martin Schneiter / 123RF.com

Albatrosí láska na celý život

Mladí albatrosi dlouhá léta pozorují ty starší, aby se naučili jejich zvyklostem. Jednou z nich je i tuze romantický ,,zásnubní tanec“. Když si tento živočich vyhlídne svého druha, stráví spolu zbytek života. Společně si vytvoří určitou řeč těla, jíž se pak vítají po dlouhém shledání. (Zajímavostí je i to, že samci albatrose stěhovavého se navzájem zdraví roztaženými křídly. Tento proces může mít až 8 účastníků). Samička albatrosa snese pouze jedno vajíčko za dva roky, přičemž o něj pečují oba rodiče. Ženská role tak přechází i na samečka. Střídají se v sezení i obstarávání potravy. Za potravou pro mládě albatros urazí i 1600 km. Dospělí pak mláděti vyvrhují olejnatou směs částečně natrávené potravy. Trubičkovité nozdry a dobrý čich albatrosům pomáhají při hledání potravy, hnízdiště, ale i partnera. Tyto nozdry umožňují i lepší dýchání a vyfrkávání přebytečné mořské soli. Albatrosi se potulují, kde jen to jde. Nejčastěji krouží nad jižními moři.

Ohrožený druh ptáka

Albatrosi jsou dlouhověcí. Dožívají se přibližně šedesáti let. Kvůli pomalému rozmnožování a lovu jsou dnes velmi ohroženi. Ohrožení nastává při lovu na albatrosy rybářskými vlečnými sítěmi, kdy se ptáci potápějí pro hozenou návnadu na laně. Zamotají se do sítí a utonou. Kvůli tomuto lovu byl na začátku 20. století téměř vyhuben albatros krátkoocasý (Phoebastria albatrus). Lidé vymýšlejí i různé mýty na jejich ochranu. Traduje se, že zabití albatrosa přináší smůlu. Albatros je prý také převtělený duch utopeného námořníka. Portugalští mořeplavci, jež prvně spatřili tohoto živočicha, jej pojmenovali ,,alcatraz“ (výraz pro velké mořské ptáky). ,,Ptáčník z Alcatrazu“ proto v portugalštině znamená: „Ptáčník z velkého mořského ptáka.“

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.