Tetřívek obecný: drobný kur se zvučným hlasem

Zdroj: Sergei Uriadnikov / 123RF.com

Reklama

Tetřívek je kurovitý a všežravý pták

Tetřívek obecný (Tetrao tetrix, black grouse), stejně jako jeho známější příbuzný tetřev hlušec, patří mezi kurovité ptáky z čeledi tetřevovitých. Tetřívek je charakteristický tmavými brky s modrozelenými odlesky a výrazným červeným hřebínkem. Navzdory malému vzrůstu dokáže během jarního páření působit pěkný rozruch.

Domovem tetřívka je Asie i Evropa

S tetřívkem se můžete setkat napříč Evropou a Asií, tedy i u nás v Čechách. Tetřívek obecný se zdržuje především v horských a podhorských oblastech. Lez jej spatřit v Krušných či Doupovských horách, v Jeseníkách, na Králickém Sněžníku i na Šumavě. Tento živočich si libuje na otevřených prostranstvích. Nepohrdne pastvinami, pasekami ani lesními mýtinami. Oblíbil si i lesní porost a rašeliniště. V terénu tak není nijak vybíravý a dokáže se okolním podmínkám velmi snadno přizpůsobit. A podle čeho tetřívka poznáte? Čím se živí? Jak vypadá jeho den?

Zdroj: Petr Å imon / 123RF.com

Hřebínek tetřívků je výrazně červený

Zbarvení samic a samců tetřívka obecného je odlišné. Samec tetřívka má černomodré peří a tělo zakončené lyrovitým ocasem. Ze spodní strany křídel prosvítá bílé peří. Celkový vzhled pak dotváří již zmíněný červený hřebínek. Samice tohoto ptáka je zbarvena do zrzavohnědého odstínu. Peří zdobí příčné proužky. Stejně tak vypadají po opeření i její mláďata. Tetřívek je velikostí podobný slepici. Samec dosahuje délky až 58 cm, samice měří kolem 45 cm.

Velmi ohrožený druh ptáka

Tetřívek obecný patří mezi všežravce. Rád si pochutná na pupenech a výhoncích rostlin, keřů i stromů. Vyhledává také drobný hmyz, kterým živí zejména svá mláďata. Se sháněním potravy tak v našich krajích nemá sebemenší problémy. Zajímavým aktem je rituál, kterým tetřívek láká své potenciální partnerky. V jarních měsících toká, naparuje se, pobíhá a vyskakuje do výšky. Neobvyklé nejsou ani boje tetřívků o samice. Ti nejúspěšnější se pak páří s většinou samic v okolí. Samička v období hnízdění snáší cca 10 vajec, ze kterých se přibližně po třech týdnech líhnou malí tetřívci. O mláďata se stará pouze samice. S blížící se zimou se tetřívci obecní zahrabávají pod hluboký sníh. Omezují tak svůj energetický výdej na minimum, a pokud nejsou vyrušeni, většinou úspěšně přezimují. Jsou však velmi náchylní ke stresu, což často představuje jejich zkázu. Pokud je při zimování vyrušíte, lehce se vysílí a mohou se stát večeří pro lišky či jiné lesní predátory. Tetřívek obecný patří v ČR k silně ohroženým druhům ptactva. Jednou z chráněných ptačích oblastí, kde se tetřívek vyskytuje, je například území Krkonošského národního parku (KRNAP).

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.