Slon africký: obrovský vegetarián

Zdroj: Artem Konovalov / 123RF.com

Reklama

Délka a váha slona

Který suchozemský savec je větší než slon africký? No přece žádný!
Slon africký (Loxodonta africana) se vyskytuje v afrických savanách, jižně od Sahary. Zdržuje se ve stádech. Obývá místa, v nichž je zajištěn zdroj pitné vody. Slon dosahuje výšky okolo 4 metrů a váží v průměru 7 tun. Obyčejně se dožívá věku okolo 70 let.

Chobot má mnoho funkcí

Už při prvním pohledu spatříme, že slon není jen tak ledajaké zvíře. Má kupříkladu zvláštní chobot. Chobot vznikl srůstem horního pysku a nosu. Slouží k čichání, dýchání, pití nebo jako ,,ruka“, která do jícnu láduje potravu. Chobot zastupuje taktéž funkci hmatového orgánu. Slon africký má na konci chobotu dva citlivé prsty.

Zdroj: mbruska / 123RF.com

Býložravec se dvěma kly

Další neobvyklostí, kterou se tento živočich honosí, jsou kly. Kly jsou přeměněné zuby – řezáky. Z ostatních zubů má slon už jen dvě obrovské stoličky. Jednu na každé straně čelisti. Stoličky slouží k rozmělnění tuhé potravy, tudíž se časem obrušují. Proto jsou pravidelně vytlačovány novými stoličkami, rostoucími z čelisti. Problém je v tom, že k výměně zubů u slona dochází maximálně šestkrát za život. Když se obrousí poslední stoličky, nové už nenarostou. Slon umírá hlady. Tím ale zubní problémy nekončí. Slon je čistý býložravec. Různé trávy, větve, listí a plody samy o sobě nejsou příliš výživné. Navíc, kvůli nedostatku zubů, neumí slon potravu efektivně rozdrtit nebo zpracovat. Využije proto pouze 40% celkové energetické hodnoty zkonzumované potravy. Z tohoto důvodu musí sloni jíst téměř celý den, až 18 hodin. Zbylé 4 hodiny věnují zaslouženému spánku.

Dva druhy savce

Rozdíl mezi slonem africkým a indickým: Na první pohled lze spatřit rozdíl ve velikosti. Slon africký je celkově mohutnější než slon indický. U afrického také zaznamenáme podstatně větší uši, které slouží jako termoregulační orgán. V případě, že pozorujeme těla obou slonů ze strany, je patrno, že na těle slona indického je nejvyšším bodem hlava se dvěma výstupky. Kdežto u slona afrického je hlava ve stejné rovině se hřbetem a výstupek má pouze jeden. Při zkoumání chobotu zjistíme, že slon africký má na konci dva hmatové prsty, které jsou postavené proti sobě. Slon indický má pouze jeden horní prst. Rozdíl je také v počtu nehtů na nohou. Africký mívá čtyři až pět nehtů na nohou, indický jen tři až čtyři.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.