Sardinka obecná: mořský blesk / lahůdka kuchyní

Zdroj: John Cuyos / 123RF.com

Reklama

Sardinky jsou oblíbenou pochoutkou

Velmi chutnou a drobnou rybkou, která je známá po celém světě, nemůže být nikdo jiný než sardinka obecná (Clupea pilchardus / Sardina pilchardus). Nejlépe prý chutná rok naložená v oleji.

Ryby se vyskytují ve všech oceánech

Vzrůstem asi 20 centimetrů velká sardinka obecná patří do skupiny paprskoploutvých mořských ryb. Můžeme na ni narazit ve všech světových oceánech. Podle místa výskytu se sardinky dělí na evropské, tichomořské a ty, které obývají vody Středozemního moře. Tyto ryby jsou velice citlivé na teplotu vody, proto v průběhu roku migrují na sever či jih. Ideální teplota pro sardinky se pohybuje okolo 10 až 20°C.

Sardinka je drobná mořská ryba

Sardinka má protáhlé oválné tělo, které pokrývá jen několik málo velkých měkkých šupin. Spodní hrana těla je zoubkovaná, proto připomíná pilu. Na očích sardinek jsou patrná tuková víčka. Spodní čelist je vytažená dopředu. Sardinka disponuje malými ploutvemi. Hřbetní ploutev je velmi krátká a vyztužená asi 17 chrupavčitými paprsky. Ocasní ploutev je hluboce vykrojená. Sardinka je zbarvena do stříbřitě lesklého odstínu s hnědým nebo nazelenalým hřbetem. Sardinky také nemají postranní čáru, rybí smyslový orgán, který slouží jako mechanoreceptor pro vnímání tlaku.

Zdroj: divedog / 123RF.com

Početná hejna bleskurychle mění směr

Jak je obecně známo, sardinky se sdružují do obrovských hejn čítajících stovky až tisíce kusů. Tato uskupení dokážou bleskově rychle měnit směr plavby. K tomu, aby se hejno obrátilo a plulo na opačnou stranu totiž stačí, když se otočí asi 15% ryb. Ostatní se přizpůsobí. Přes den se sardinky zdržují ve velkých hloubkách okolo 50 metrů. V noci sledují svou potravu, která se přesouvá ke hladině, a tak obývají hloubky okolo 20 metrů. Potravu sardinek tvoří především plankton. Plavou tak většinou s otevřenou tlamou a z vody filtrují drobné korýše. Oblíbenou složkou jídelníčku jsou také rybí jikry či potěr. Samotné sardinky jsou pak nepostradatelným článkem mořského potravního řetězce, neboť jsou loveny všemi dravými rybami a také mořskými ptáky.

Vývin jiker a malé rybičky

Sardinky se rozmnožují většinou po celý rok. Kladou až 60 000 jiker volně do vodního sloupce. Několikamilimetrové jikry jsou unášeny proudem. Po čtyřech dnech se líhnou malé rybky. Vyvíjí se rychle. Dokonce se dožívají až 15 let. Jedná se asi o nejčastěji lovenou rybu na světě. V Evropě se za rok uloví kolem 400 000 tun sardinek.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.