Plch zahradní: noční obyvatel skrýší

Zdroj: Geza Farkas / 123RF.com

Reklama

Vzácný a kriticky ohrožený hlodavec

Plch zahradní (Eliomys quercinus) je kriticky ohrožený hlodavec. Jedná se dokonce o jednoho z nejvzácnějších savců vůbec. Vyskytuje se na většině území Evropy, ale pouze ostrůvkovitě.

Plch má dlouhý ocas a velké oči

Zástupci plcha žijí kupříkladu ve Španělsku, Polsku, Německu a Švýcarsku. V České republice se tomuto druhu daří zejména u západních hranic, v nížinách, na okraji Šumavy, v Labských pískovcích a také v Krušných horách. Typickým znakem plcha zahradního je jeho výrazné zbarvení. Převládající barvou je šedohnědá, tmavohnědá, někdy až hnědočervená. Břicho má pak čistě bílý odstín. Od očí až k uším se táhne černá skvrna, která často sahá až ke krku. Uši jsou protáhlé, většího vzrůstu. Plch má také velké tmavé oči. Tmavohnědý ocas, na konci ozdobený černobílou štětičkou z prodloužených chlupů, je poměrně dlouhý, i když nikdy nepřesahuje tělesnou délku. Tímto ocasem se liší od příbuzného plcha lesního. Průměrný plch zahradní váží 100 gramů a dosahuje 25 centimetrů.

Zdroj: Geza Farkas / 123RF.com

Noční tvor, který má vynikající sluch

Na rozdíl od ostatních druhů se plch zahradní pohybuje především po zemi. Vyhledává skalnatá prostředí, osiřelé zídky a zbořeniště se sutí. Vyskytuje se též kolem chat, seníků a krmelců. V jídelníčku tohoto tvora převažuje živočišná strava – hmyz, bezobratlí, ale i malí obratlovci. Občas si pochutná na malém ptáčátku. Živí se také semeny, plody a pupeny rostlin. Plch zahradní je noční živočich. Jeho nejvyvinutějším smyslem je sluch. Přes den se ukrývá v hnízdech, která si staví z větviček a trávy v korunách stromů. Někdy se zabydlí mezi kameny, v dutinách stromů a skal či v norách ostatních hlodavců. Díky tomu, že se plch zahradní vyskytuje ve stejném prostředí jako zmije obecná, je mnohonásobně odolnější vůči hadímu jedu než jiní hlodavci.

Plch je přes zimu ve stavu hibernace

Plch zahradní je přezimující živočich. V říjnu nebo listopadu se ukládá k zimnímu spánku do dobře ukrytých skrýší. Ty si předtím vystele dostatečným množstvím trávy. V jednom úkrytu často přezimuje více jedinců. Během hibernace ztrácí plch až 50% své hmotnosti. Probouzí se v období března až května. Hned poté nastává čas rozmnožování. Plch zahradní se páří jen jednou do roka. Samici se narodí kolem pěti potomků. Přibližně po měsíci se mláďata osamostatní, ale s matkou žijí celý rok.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.