Panda velká: milý medvídek či dravá šelma?

Zdroj: clk11211 / 123RF.com

Reklama

Panda vypadá jako plyšový méďa

Panda velká (Ailuropoda melanoleuca) je charakteristická černobílou kresbou, huňatým kožichem a mírumilovným až tupým výrazem. Snad každé dítě touží po plyšové pandě. Úhlavním nepřítelem pandy je člověk, který ji po mnoho let lovil, narušoval její domovinu a připravoval ji o potravu.

Savec, který má huňatou srst

Pandy velké se vyskytují jen na malém území naší země. Žijí v hornatých částech Sečuánu a Tibetu. Pocházejí však z oblasti centrální Číny, a jsou tak i čínským národním zvířetem. Podnebí, v němž se vyskytují, je vlhké a chladné. To pandě velké však vůbec nevadí. Má hustou nepropustnou srst, která ji ochrání před nepříznivými klimatickými podmínkami. S tímto faktem souvisí i známé úsloví: „Dnes je takové vedro, že i pandy padají na čumák.“

Zdroj: Pascale Gueret / 123RF.com

Pandy žijí samotářsky a živí se bambusem

Pandy velké jsou savci – šelmy z čeledi medvědovitých, ačkoliv se jako šelmy dnes vůbec nechovají. Živí se především stonky, listy a výhonky bambusu. Protože žijí v hustých a těžko prostupných bambusových lesích, nevyužívají k úkrytu žádné nory. Predátor totiž do takového lesa jen velmi těžko pronikne. Bambus, jenž panda konzumuje, má nízkou energetickou hodnotu. Aby měla panda dostatek sil, musí zkonzumovat přibližně 10 – 20 kilogramů bambusu během každého dne. Stráví proto až dvě třetiny dne hledáním a pojídáním potravy. Zajímavostí je, že má nejsilnější stoličky ze všech šelem na světě. Příležitostně se živí i vejci či hmyzem. V odborné literatuře jsou pandy velké označovány za všežravce. Panda velká v dospělosti váží přibližně 80 – 160 kilogramů. Dosahuje velikosti 1,5 – 2 metry. Je samotářka, která nevyhledává společnost příslušníků svého druhu či jiných živočichů. Patří mezi velmi ohrožená zvířata, což dokládá i nízký počet žijících pand. Na světě žije přibližně 1000 pand. Některé z nich se proto chovají v rezervacích. Panda se pohybuje spíše po zemi, v případě ohrožení však dokáže vyšplhat i na strom. Na předních tlapách má kromě pěti prstů ještě šestý „palec“, který se vyvinul ze zápěstní kosti.

Velmi ohrožený živočich

Pandy nemají zrovna optimální podmínky pro své bytí. Jsou závislé na bambusových lesích a mají pomalý rozmnožovací cyklus. Pohlavně dospívají mezi čtvrtým a osmým rokem. Doba páření je pak jednou za dva roky. Panda velká rodí obvykle jen jedno mládě, o které se stará asi rok a půl. Bambusové lesy navíc jednou za 50 let vykvétají, chřadnou a pandy tak přicházejí o svou potravu. Kvůli hustě osídlenému okolí nejsou schopny vyhledat lesy jiné. Biotopy dále mizí z důvodů kácení a obdělávání půdy. Pytláci, kteří hojně lovili pandy pro jejich nádhernou kožešinu, představovali pro pandy zásadní problém minulých let.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.