Hrdý černý bojovník jménem gorila

Zdroj: Ramon Grosso Dolarea / 123RF.com

Reklama

Ohrožený druh opice

Svalnaté paže, vysoké čelo, klidný, sebevědomý pohled. A přece to není akční hrdina. Zastavme se u gorily. Gorily jsou primáti z čeledi hominidů. V dnešní době patří k velmi ohroženým druhům. Vyskytují se pouze v tropických a subtropických lesích střední Afriky. Gorily rozlišujeme na horské a nížinné.

Gorila je býložravec

Přestože tato mohutná opice při svých 160 cm a 130 kg může působit hrůzostrašně, jedná se o čistě býložravé stvoření. Běžně si pochutnává na stoncích a výhoncích bylin či šťavnatých plodech, sem tam slupne termita. Při obstarávání potravy jsou gorily samostatné jednotky. Stravují se okolo druhé hodiny ranní a mezi třetí a čtvrtou hodinou odpolední.

Zdroj: lexan / 123RF.com

Primát žijící v tlupách

Nepochybně malé zásluhy za povědomí o faktu, že gorily žijí v tlupách, připišme filmovému hrdinovi z džungle, Tarzanovi. Gorilí tlupy mají průměrně 17 členů. Může jich být ale až 30. Celá tlupa je stále v pohybu, na cestách. Denně ujdou i několik kilometrů. Tedy pokud není počasí pod psa. To se pak nikomu nikam nechce a tak gorily zůstávají v hnízdech, které si každý večer postaví. Pokud při svém putování narazí na jinou tlupu, nedochází k žádnému zastrašování či boji. Naopak se většinou spojí a putují dál společně. Tlupě vládne samec. Jemu jsou podřízeni všichni ostatní – samci i samice. Pokud se v tlupě objeví nový dominantní samec, může vyzvat stávajícího vůdce k souboji. Vládnoucí samec se vyzyvatele nejprve pokouší zastrašit. Buší si do hrudníku, láme větve, vydává hrůzné skřeky a odhaluje špičáky. Když tato gesta nefungují, musí bojovat. Gorily jsou hrdé a mají svou čest. Stávající vůdce by neunesl prohru. Proto, pokud vyzyvatele neodežene, se raději nechá zabít. Nový vládce pak změní barvu srsti. Zešediví.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.