Delfín skákavý: inteligentní a obětavý zachránce

Zdroj: Duncan Noakes / 123RF.com

Reklama

Přísně chráněný živočich

Největším z rodu delfínů je delfín skákavý (Tursiops truncatus). Měří až 4 metry a jeho váha se pohybuje okolo 200 kilogramů. Delfín skákavý obývá všechna světová moře, i když preferuje spíše teplejší oblasti. Díky jeho schopnostem, inteligenci a milé povaze je nejčastějším živočišným druhem chovaným v zajetí, který je pravidelně vycvičován. Pro vědce je delfín oblíbeným předmětem výzkumu. Přestože tento druh není nijak ohrožen, je přísně chráněný.

Otvor na hlavě slouží k dýchání delfínů

Delfín skákavý je zbarven do ocelově šedého odstínu. Na spodní straně těla se pyšní světlým břichem. Díky tomuto zbarvení splývá s hladinou z pohledu shora i zdola. Delfín skákavý disponuje kratším rypákem než ostatní příslušníci delfínovitých. Tělesným vzrůstem působí také celkově mohutněji. Na hřbetě se tyčí ploutev trojúhelníkovitého tvaru. Je obecně známo, že delfín skákavý je mořský savec. Musí se proto pravidelně nadechovat vrchním otvorem hlavy. Delfín má mimo jiné vyvinuté speciální vzduchové váčky, ve kterých si udržuje kyslík. Díky tomu vydrží pod vodou až 15 minut. I delfíni v noci spí. Proces probíhá na hladině či pod ní. Z mořských hloubek se pak každou chvíli reflexivně vynořují, aniž by se vzbudili. Nadechnou se a ponoří se zpátky pod vodu. Speciální dýchací soustava delfínům neslouží jen k dýchání. Pomocí ní a jazyka jsou schopni vydávat pískavé až vrzající zvuky, kterými se dorozumívají. Nad vodou pak komunikují spíše mlaskáním a cvakáním zubů. Zvuky, jež delfíni vydávají pod vodou, mají obrovský rozsah 0,25 – 220 hertzů (delfíni je používají i k echolokaci).

Zdroj: Krzysztof Odziomek / 123RF.com

Mořský savec, který žije v hejnech

Delfíni skákaví žijí v hejnech čítající desítky až stovky kusů. V těchto skupinkách se vzájemně poznávají, komunikují a loví. Delfíni skákaví se živí většími rybami. Když narazí na hejno, obklíčí jej a vytvoří neproniknutelnou hradbu. Ryby zastrašují hlasitými zvuky. Tito živočichové denně spořádají asi 7 kg potravy. Pokud zrovna není období, kdy ryby vytváří hejna, živí se i hlavonožci, korýši, dokonce jsou schopni ulovit i ptáka, který se v letu drží příliš blízko hladiny. Tito mořští savci dokážou vyvinout rychlost až 50 km/hod. Není tedy divu, že výskok delfína skákavého dosahuje běžně výšky 5 metrů a délky 10 metrů.

Delfíni chrání zvířata před žraloky

Páření delfínů probíhá na jaře či v zimě. Po 12 měsících porodí samice jedno mládě o vzrůstu jednoho metru. Při porodu asistuje i několik dalších delfínů, kteří ochraňují matku s dítětem před žraloky. Delfíny pojí k žralokům vrozená nenávist. A proto k nim chovají agresi. Nejenže chrání sebe, ale delfíní ochránci připlouvají na pomoc ostatním ohroženým zvířatům. Útočníky se pokoušejí úspěšně zahnat. Obětavost delfínů je tak srdečná, že jsou schopni před potenciálním nebezpečím společně odtáhnout raněné zvíře či člověka až na daleký břeh.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.