Bobr evropský: zdatný stavitel

Zdroj: Fabio Lotti / 123RF.com

Reklama

Bobři žijí zejména v Evropě

Bobrovi evropskému (Castor fiber) hrozilo v minulosti vyhubení kvůli lovu pro maso a kožešinu. Nyní se však úspěšně rozšiřuje i do nových oblastí. Můžeme jej najít téměř po celé Evropě. Zdatný stavitel hrází, přehrad a kanálů, bobr evropský, má důležitý ekologický význam pro krajinu. Právě pracovitým budováním zabraňuje vzniku eroze či záplav. Mimo jiné vytváří nové prostředí pro vodní organismy.

Býložravec, který staví hráze

Bobrovi evropskému nejlépe vyhovují stojaté nebo mírně tekoucí vody s dostačující hloubkou. Jako stavební materiál využívá jasany, duby, topoly, olše a vrby. Nejintenzivnější kácení těchto dřevin probíhá v podzimních a zimních měsících. Přehrady pak staví pomocí kmenů, větví a bláta. Hrázemi si zmíněný hlodavec zajistí vyšší hladinu vody, a tím pádem také bezpečné východy z hradů či nor. Hrady nebo nory, jež většinou obývá jeden pár s mláďaty, jsou složeny z větví a bláta. Vnitřní komora je pak vystlána listím a klacíky nad úrovní hladiny vody. O svá obydlí se bobři starají dobře, ovšem dříve nebo později dojde k jejich zanesení a rodina si musí najít nové místo pro život. Bobři si taktéž budují kanály, které vedou k potravě nebo ke stavebnímu materiálu.

Zdroj: Hynek Gazsi / 123RF.com

Kolonie tvoří pár s mláďaty

Bobr evropský patří mezi býložravce. Jeho potrava sestává převážně z mladých větviček a lýka dřevin, jež používá ke stavbě. V létě se živí bylinami. Tito stavitelé žijí v rodinných koloniích. Zahrnují rodičovský pár a mláďata různého věku. Samice je březí asi 107 dní. Poté rodí 2 – 5 mláďat v období od dubna do srpna. Mláďata jsou po narození kojena asi 6 – 8 týdnů. I přes rychlý růst zůstávají ve skupině ještě další dva roky, aby se naučila stavět hrady a hráze. Bobři vzájemně komunikují pomocí různých postojů a hlasových projevů.

Bobr má plovací blány a silné zuby

Protáhlé tělo bobra je pokryto hustě promaštěnou srstí, která jej izoluje od vody. Srst je impregnovaná výměškem ze žlázy. Mezi prsty se nachází plovací blány. Blány jsou využívány zejména při plavání, podobně jako plochý šupinatý ocas. Ten slouží jako kormidlo či součást pohonu. Oči, uši i nozdry má bobr uzpůsobené k životu pod vodou. Oči jsou chráněny průhlednými víčky. Nozdry včetně uší jsou uzavíratelné. Bobři disponují obrušujícími hlodáky, díky nimž kácí stromy. Podobně jako u ostatních hlodavců nemají zuby ukončený růst. Okraje zubů tvoří ostrá hrana, což je způsobeno tím, že vnější strana chrupu je chráněná tvrdou sklovinou, kdežto vnitřní je z měkké, rychle obrušující se zuboviny. Bobr evropský dorůstá délky až 80 cm a dosahuje hmotnosti 25 kg. Vedle bobra evropského existuje už jen bobr kanadský (Castor canadensis). I přesto, že si jsou tyto dva druhy velmi příbuzné, vzájemně se nekříží.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.