Ara ararauna: pestrobarevný papoušek

Zdroj: Alex Popov / 123RF.com

Reklama

Pták s krásnými barvami

Pestře zbarvený papoušek Ara ararauna obývá deštné pralesy a okolí jihoamerických řek. Nalezneme jej také v Panamě, která spojuje Střední a Jižní Ameriku. Dnes známe asi 16 druhů těchto ptáků. Konkrétně Ara ararauna se stal pro svou povahu a pestré zbarvení oblíbeným domácím mazlíčkem. Zadní část těla včetně křídel disponují modrým odstínem, břicho je pokryto žlutou a na čele obdivujeme zářivě zelený odstín. Bílé a holé tváře, které lemuje černý límec, jsou pro aru typické.

Ara jako domácí mazlíček

Chov tohoto papouška není tuze snadnou a už vůbec ne levnou záležitostí. Přeci jen mluvíme o druhu, jehož příslušníci jsou zařazeni mezi největší druh na světě. Ara dosahuje velikosti až 85 cm, a to i včetně ocasu, který může tvořit polovinu délky těla. Váhově se pohybuje od 900 do 1300 g. Těmto velikánům je nutné pořídit obří klec. Je totiž zapotřebí, aby papoušek mohl v kleci roztáhnout svá křídla. Rozpětí křídel může být až 90 cm.

Zdroj: Santi Praseeratenang / 123RF.com

Inteligentní a upovídaný papoušek

Ara je velmi hravý a inteligentní. Učí se rychle a snadno. S konverzací nemá problémy. A tak rád a silně křičí. Je to od přírody hlučný tvor, a pokud hledáte spíše tichého společníka, Ara vás neuspokojí. Cena mláděte se pohybuje kolem 35 000 Kč. Ara ararauna je velice aktivní a společenský tvor. Sdružuje se po párech či po skupinkách, které mají maximálně 25 kusů. Živí se okusováním listů nebo hledáním ořechů a plodů. Rostlinné plody rozevírá pomocí mohutného zobáku, kterým rozlouskne i ty nejtvrdší skořápky. Za potravou je schopen uletět až 25 km. Páry obývají vysoké, často i odumřelé stromy. Doba hnízdění bývá většinou na jaře či začátkem léta. Samice snáší 2 – 4 vejce. Zahřívá je sama po dobu 23 – 27 dnů, kdy se líhnou mláďata. Mláďata zůstávají v hnízdě ještě dalších 13 týdnů. Barevný velikán Ara se řadí mezi dlouhověké ptáky. Ve volné přírodě se dožívá až 80 let. V zajetí žije kolem 50 let.

Nebezpečí pro Aru

Ara ararauna nepatří mezi ohrožené druhy, jako je tomu u Ary hyacintového (Anodorhynchus hyacinthinus). Je ovšem zařazen v seznamu CITES, který je úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Stále nekončící kácení deštných pralesů, ilegální odchyt pro černý trh a lov kvůli masu a peří jsou nebezpečím, jemuž je Ara vystaven.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Čas na zdraví

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.